Puur Mieke Biologische en koudgeperste Jojoba olie
Met deze biologische Jojoba olie van Puur Mieke heb je een echt veelzijdige olie in handen. Zo doet het perfect dienst als dragende olie, maar ook in haar pure vorm kent deze Jojoba oil vele toepassingen. Maar waarom kun je nou het beste koudgeperste pure Jojoba olie kopen in plaats van geraffineerde Jojoba olie, en wat maakt dat deze olie een echte must have is voor in je badkamerkastje?
Wat is Jojoba olie?
Jojoba olie wordt gewonnen uit de zaden van de Jojoba struik, ookwel bekend als Simmondsia California. Deze zaden bestaan voor ongeveer 50% uit olie. De Simmondsia California kan tot 2 meter hoog worden en groeit voornamelijk in warme en droge klimaten zoals Californië, Arizona en delen van Mexico. De struik wordt op grote schaal gecultiveerd in Arizona, maar word ook op andere plaatsen aangeplant ter voorkoming van erosie en woestijnvorming.
De Simmondsia California kan meer dan 200 jaar oud worden en verdraagt temperaturen tot maar liefst 60°C. Tijdens droge perioden en aanvallen van bacteriën, schimmels en virussen gebruikt de plant de was die te vinden is in de zaden ter bescherming. Van maart tot mei staan de Jojoba struiken in bloei met mooie, kleine gele bloemetjes.
De naam Jojoba olie is enigszins misleidend omdat Jojoba olie technisch gezien geen olie is. Het is eigenlijk een vloeibare was en heeft dus een andere unieke samenstelling dan de meeste andere bekende oliën. Jojoba olie kan een vaste vorm aannemen bij temperaturen onder de 15° C. De olie krijgt geleidelijk een steeds vastere vorm naarmate het kouder wordt. Jojoba olie heeft vergeleken met andere natuurlijke oliën een langere houdbaarheid vanwege het zeer lage gehalte aan triglyceriden. Om andere oliën een langer houdbaar te maken wordt Jojoba olie soms met deze oliën gemengd.
Hoe komt Jojoba olie aan zijn unieke eigenschappen?
De verklaring van de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van Jojoba olie is te vinden in de oorsprong van de olie. Jojoba olie wordt namelijk gewonnen uit de zaadjes van de Jojoba struik, welke voor ongeveer 50% uit olie bestaan. Deze olie beschermd de Jojoba zaden tegen aanvallen van bacteriën, schimmels en virussen in tijden van droogte.
De naam Jojoba olie is overigens enigszins misleidend, gezien Jojoba olie strikt genomen een vloeibare was is. Wanneer je kijkt naar de unieke eigenschappen van Jojoba olie, dan valt ook direct op dat deze anders zijn dan bij de meeste andere oliën het geval is. Zo kan Jojoba olie een vaste vorm aannemen wanneer de temperatuur zakt beneden de 15° C, en kent de olie een veel langere houdbaarheid door het lage gehalte triglyceriden. Jojoba olie wordt dan ook vaak gemengd met andere oliën, met als doel deze langer houdbaar te maken. In tegenstelling tot oliën zijn de vetzuren bij wassen bovendien verbonden aan vetalcoholen in plaats van aan glycerine, waardoor Jojoba olie niet vet aanvoelt en snel in je huid trekt.
Voordelen & unieke eigenschappen van Puur Mieke pure Jojoba Olie
- Voelt niet vet aan
- Geurloos
- Rijk aan vitamine E en belangrijke vetzuren
- Verpakt in glazen fles
- Natuurlijke antioxidant
- Hydraterend: Dringt diep door in de huid zonder een vettig residu achter te laten.
- Balancerend: Reguleert de talgproductie van de huid, waardoor het geschikt is voor zowel een droge als een vette huid.
- Voedend: Rijk aan vitamines en antioxidanten die de huid voeden en beschermen.
- Conditionerend: Verzacht en hydrateert droog en pluizig haar, waardoor het glad en glanzend wordt.
- Huid-herstellend & ontstekingsremmend: Ideaal voor psoriasis, eczeem, littekens en ontstekingen.
- Veelzijdigheid: Geschikt voor gebruik van het gezicht, lichaam en haren
Waar is Jojoba olie goed voor?
Deze bijzondere olie herstelt de vochtbalans en hydrateert de huid. Dit doet de olie door als het ware een beschermend laagje op de huid te leggen zonder deze af te sluiten. Ook werkt Jojoba olie huid-herstellend èn ontstekingsremmend. Ideaal voor psoriasis, eczeem, littekens en ontstekingen.
Zo wordt de huid gehydrateerd en dat is vooral gunstig voor de droge en gevoelige huid. Gebruik Jojoba Olie voor het gezicht, lichaam en haren. Ook helpt Jojoba olie bij de verzorging van een vette huid en acne doordat het de talgproductie reguleert.
Deze veelzijdige olie mengt bovendien uitstekend met essentiële oliën.
Hoe gebruik je de pure, koudgeperste en biologische Jojoba Olie?
Jojoba Olie is een veelzijdig product dat gebruikt kan worden voor je gezicht, haar en je lichaam.
Tip: Combineer het 100ml flesje met dit Flespompje voor een handige dosering
Jojoba olie voor het gezicht
- Sterke wimpers: Jojoba olie is in staat je wimpers te versterken waardoor ze dus minder snel uitvallen. Je hebt slechts één druppel olie nodig. De olie masseer je met je vingers op je wimpers. Let er wel op dat de olie niet in je ogen terecht komt.
- Puistjes en mee-eters: De talg die aanwezig is in de Jojoba Olie komt heel nauw overeen met de lichaamseigen talg. Hierdoor kan Jojoba Olie uitstekend gebruikt worden bij de verzorging van puistjes en mee-eters omdat het de talgproductie van de huid vertraagt en reguleert. Daarnaast bevat Jojoba Olie ontstekingsremmende eigenschappen die de onzuiverheden kunnen verzorgen. Dit komt met name door de gezonde vetzuren.
- Make-up verwijderen: Vervang je make-up reiniger met Jojoba Olie. Breng simpelweg een kleine hoeveelheid Jojoba Olie aan op een (herbruikbaar) wattenschijfje zoals die van Bel nature of Anaé en wrijf zachtjes over de delen van je gezicht met make-up.
- Droge huid en lippen: Enkele druppels Jojoba Olie hydrateren de huid en versnellen het herstel van droge lippen, vooral in de winter.
Jojoba olie voor het haar
- Baardverzorging: Jojoba Olie kan uitstekend gebruikt worden bij de verzorging van korte en langere baarden. Het verzacht namelijk zowel de huid onder de baard als het haar. Doordat Jojoba olie de poriën niet blokkeert ontstaat er geen huidirritatie onder de baard. Jojoba olie voedt ook de haarzakjes waardoor de haren sterker worden. Dit is belangrijk als je streeft naar een volle en lange baard.
- Haarmasker: Jojoba Olie kan een uitkomst bieden bij droog, dof en breekbaar haar. Masseer eenvoudig enkele druppels Jojoba Olie in de uiteinden van het haar en laat dit minimaal 10 minuten intrekken. Was vervolgens je haren op de gebruikelijke manier. Bekijk hier alle natuurlijke shampoo’s en conditioners.
Jojoba olie voor de huid
- Huidveroudering: Jojoba Olie is een natuurlijke antioxidant door de grote hoeveelheid vitamine E. De vitamine E in Jojoba olie beschermt de huid en gaat vrije radicalen tegen waardoor vroegtijdige huidveroudering wordt tegengehouden. Maar ook de aanwezige oleïnezuur in Jojoba olie ondersteunt de hydratatie, soepelheid en elasticiteit van de huid. De arachidinezuur zorgt voor een gezonde huidbarrière.
- Massage olie: Gebruik Jojoba Olie ook eens als massage olie. Naast het feit dat Jojoba Olie vloeibaar is, niet snel in de huid trekt en vrijwel geurloos is. Zal de huid na de massage niet vettig aanvoelen. Ook zijn etherische oliën makkelijk te mengen met Jojoba Olie. Zo kun je eenvoudig je eigen geur toevoegen aan je massage olie. Jojoba olie is ook geschikt als natuurlijk glijmiddel.
- Verzorging van een droge huid: Verzorg de droge huid met Jojoba Olie door de olie te verspreiden over je lichaam. Je hebt niet veel olie nodig, waardoor deze zuinig in gebruik is. Ook voelt de olie niet vet aan, ideaal als je liever geen vette armen of benen hebt.
- After Sun Verzorging: Door de vitamine E in Jojoba Olie leent deze zich uitstekend als verzorging na het zonnen. Zo rem je oxidatieve schade van de huid en zorgt je voor een snel herstel.
Jojoba olie voor nagels
- Verzorgend voor de nagelriemen en nagels, dringt diep in de nagel omdat het lijkt op huideigen talg.
- Last van kleine scheurtjes of beschadigingen door nagelbijten? Jojoba olie herstelt beschadigde cellen en is goed in te zetten om deze wondjes te verzorgen.
- Hydraterend en herstellend door vitamine E en essentiële vetzuren
Bekijk ook eens onze blogs:
- De Kracht van Puur Mieke Biologische Jojoba Olie: Natuurlijke Verzorging voor Huid en Haar
- De veelzijdige voordelen van Jojoba Olie: 14 tips en toepassingen
Waarom specifiek koudgeperste Jojoba olie?
Jojoba olie in zijn puurste vorm is altijd koudgeperst. Het wordt gewonnen door wrijving en druk uit te oefenen op de Jojoba zaden, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van hitte. Dit laatste zorgt ervoor dat de aanwezige voedingsstoffen die in de zaden aanwezig zijn niet verloren zullen gaan. Zo houdt je een pure, voedzame olie van hoge kwaliteit over, zonder verontreinigingen of onnodige toevoegingen. Hierdoor kun je met Jojoba olie huid en haar verzorgen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor vervelende bijwerkingen of allergische reacties op een onnatuurlijke stof.
Hoe werd Jojoba Olie vroeger gebruikt?
Indianen gebruikten deze olie als genezend middel voor verschillende huidaandoeningen. Ze merkten namelijk dat Jojoba olie ontstekingsremmende eigenschappen bevatte die goed werkten bij de verzorging van huidproblemen. Ook zwangere vrouwen in die tijd aten Jojoba zaden omdat ze geloofden dat de zaden hielpen tijdens de bevalling. Jagers aten de zaden als ze op jacht gingen om de honger te stillen. Naast het gebruik voor de eigen gezondheid ontdekten de Indianen ook dat je met Jojoba olie leer zacht kon maken.
Wat is er bijzonder aan Jojoba Olie?
Omdat Jojoba Olie een vloeibare was is, heeft het unieke eigenschappen ten opzichte van andere oliën. In de oliën en vetten zijn de vetzuren namelijk verbonden aan glycerine en in wassen juist aan vetalcoholen. In jojobaolie is het vet gebonden aan lange koolstofketens, namelijk onverzadigde C20 en C22 alkoholen. Combinaties van alcoholen en zuren worden esters genoemd. Vetzuren zijn erg belangrijk voor je lichaam. Vetzuren worden gebruikt als bouwstenen voor cellen, hormonen en gal, voor het opnemen van vitamines uit voeding, om je te beschermen tegen de kou en om in energie om te zetten.
Naast vetzuren bevat deze olie ook vitamine B, E en belangrijke mineralen zoals zink en koper. Ook bevat Jojoba Olie een natuurlijke zon beschermingsfactor 4. Qua chemische structuur lijkt Jojoba Olie op de talg die de talgklieren in de huid produceren.
Onderzoeken over de werking van Jojoba Olie
De olie werkt huidherstellend bij een beschadigde huid en acne, psoriasis, eczeem en littekens (Meier 2012). Jojoba is ontstekingsremmend bij huidinfecties, huidveroudering en wonden (Pazyar 2013). Daarnaast worden ontstekingen geremd door middel van de verlaging van de hoeveelheid ontstekingsstoffen in de huid (Pazyar 2013). Jojoba vertraagt de afbraak van collageen waardoor jojoba en interessant bestanddeel in anti-aging producten is (Grether-Beck 2008).
In een pilotstudie met 194 mensen met acne en huidbeschadigingen werd 6 weken lang een kleimasker met Jojoba Olie gebruikt (voor thuisgebruik en 2 à 3 x in de week).
De conclusie was dat de huid zich opmerkelijk herstelde en een effectieve toepassing kan zijn bij een beschadigde huid en bij milde acne vulgaris (Meier 2012). Daarnaast is de olie een ideale basis voor het maken van een parfum: jojoba is praktisch geurloos en wordt niet ranzig.
Literatuur
• Grether-Beck, S. et al – Topical application of vitamins, phytosterols and ceramides. Protection against increased expression of interstital collagenase and reduced collagen-expression after single exposure to UVA irradiation. Hautarzt 2008;59:557-62.
• Meier, L. et al – Clay jojoba oil facial mask for lesioned skin and mild acne-results of a prospective, observational pilot study. Forschende Komplementarmedizin 2012; 19 (2): 75- 79
• Pazyar, N. et al – Jojoba in dermatology: a succinct review. Giormale Italiano di Dermatologia e Venereologica 2013; 148 (6): 687 – 691
Ingrediënten
koudgeperste jojobaolie*
* Van biologische herkomst
Netto inhoud
100ml of 200ml
Contactgegevens leverancier
Puur Mieke BV, Schutboom 2B, 5427CG Boekel















Reviews
There are no reviews yet.